Potpredsjednica FBiH posjetila Vladu TK-a

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović posjetila je danas Vladu Tuzlanskog kantona gdje je razgovarala s delegacijom koju je predvodio premijer Bego Gutić, u okviru posjete tom kantonu.

Gutić je gošću informisao o dosadašnjim aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona, ciljevima koji su do sada već ostvareni, onome što Vladi predstoji u narednom periodu, te istaknuo poteškoće s kojim se Vlada susreće u radu.

– Finansijska konsolidacija Kantona i stabilizacija Budžeta je rezultat na koji smo ponosni, jer je Tuzlanski kanton po prvi puta u proteklih 10 godina s tekućim suficitom okončao proteklu godinu. Posebno smo ponosni na rješavanje brojnih problema u privrednim društvima Aida, TTU, Dita, Tuzlakvarc, a tu su i druge pozitivne priče iz Tuzlanskog kantona kao što su Aerodrom, Univerzitetski klinički centar, i druga javna preduzeća i ustanove koje bilježe pozitivne trendove u svom poslovanju – rekao je Gutić i potcrtao brojne evidentne pokazatelje progresa u Tuzlanskom kantonu kao što su porast prihoda od poreza na dohodak i poreza na dobit.

Ukazao je i na neravnopravan tretman koji Tuzlanski kanton ima u odnosu na neke druge kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Na području našeg kantona proizvodi se oko 33 posto poljoprivredne proizvodnje u Federaciji, oko 11.000 obrta je registrovano u Tuzlanskom kantonu što je oko ¼ od ukupnog broja obrta u Federaciji, a izdvajanja nepovratnih sredstava i poticaja u ovim oblastima sa nivoa FBiH u ovim oblastima se kreću do 10 posto – neveo je Gutić.

Također, zatražio je angažman i podršku potpredsjednice FBiH i o pitanju izmjene zakona o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza i ino dugu, zaduživanju i garancijama, koji generišu štetu za Tuzlanski kanton.

Mahmutbegović je pohvalila rad i rezultate Vlade Tuzlanskog kantona u proteklom periodu ističući da oni još više dobivaju na značaju ako se uzme u obzir polazna točka gdje je taj kanton bio početkom 2015. godine.

– Svakodnevni protesti, problemi u privrednim društvima, ogroman budžetski deficit, te negativno poslovanje javnih ustanova i preduzeća je ono s čime se Vlada susrela na početku svog mandata, tako da današnje stanje i ostvareni rezultati mogu biti primjer svim drugim kantonima kako se i koliko može postići – rekla je potpredsjednica FBiH i obećala svoju pomoć pozitivnim projektima i inicijativama koje dolaze iz TK.

– U budućnosti nam preostaje da radimo na jačanju Univerziteta, na kojem sam primijetila značajne pozitivne pomake, izgradnju Kampusa, da pružimo dodatnu podršku UKC-u Tuzla koji bilježi impozantne rezultate, te da povećamo kvalitet putne infrastrukture i saobraćajne povezanosti Tuzle sa drugim krajevima BiH – zaključila je Mahmutbegović.

Osim premijera, današnjem sastanku prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Zoran Jovanović, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.