Potpredsjednica FBiH učestvovala u pohodu ‘Put spasa Vrbanja 1993“
20429948_813052822192433_3329425444175193449_n

Pohod „Put spasa Vrbanja 1993” organiziran je u okviru obilježavanja 24. godišnjice stradanja Bošnjaka u Mjesnoj zajednici Vrbanja kod Bugojna.

Učesnici pohoda prošli su dionicu kojom se iz tog naselja, u vrijeme napada jedinica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u julu 1993., spasio veliki broj mještana, izbjegavši tako sudbinu ubijenih komšija.

U pohodu je sudjelovala i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

– Ovo je prilika da se sjetimo nevino stradalih u strašnom zločinu u Vrbanji, odamo im počast, i damo podršku njihovim porodicama – kazala je.

Prošlost se, dodala je, ne može vratiti i promijeniti, ali je obaveza preživjelih da čuvaju sjećanja na stradale i istinu o događajima 1993.

– Svaki narod treba da nosi svoju bol, ali se svi trebamo okrenuti budućnosti i graditi uvjete za bolji život, skupa s našim komšijama, Srbima, Hrvatima i svim drugima – poručila je Mahmutbegović.

Potpredsjednica Federacije BiH prisustvovat će sutra završnom programu manifestacije „Vrbanja – Šehidima dova, živima opomena“, koji organizira Udruženje „Porodice stradalih Vrbanja 1993“ i Medžlis IZ Bugojno.

Kod spomen-obilježja u Vrbanji, na kojem su ispisana imena stradalih mještana Vrbanje, bit će proučena Fatiha, a na tom mjestu su planirana i obraćanja gostiju.

Prigodan vjerski program bit će upriličen u džamiji u Vrbanji, a obilježavanje 24. godišnjice stradanja Bošnjaka tog naselja završeno obilaskom šehitluka na mjesnom groblju.

Proteklih dana u Bugojnu su organizirani brojni događaji, s ciljem da se od zaborava sačuva uspomena na 45 bošnjačkih civila, koje su ubili pripadnici HVO-a.

Ubijeni su, uglavnom, žene i muškarci, starosti od 19 do 82 godine, a zločini nad Bošnjacima počinjeni su i u bugojanskim naseljima Vrpeč, Crniče, Donjići i Čaušlije.

Od 17. do 28. jula, u tim naseljima ubijena su 54 bošnjačka civila.